Voor een 6-minutenzone in heel Nederland zijn veel AED’s nodig. Deze AED’s moeten 24/7 beschikbaar zijn voor algemeen gebruik. Heb je zelf een AED of je bedrijf of vereniging en wil je deze beschikbaar stellen voor gebruik bij nood in je omgeving, meld deze dan aan bij Stan!

Registreer een AED

Lees meer

AED’s

Veel organisaties, instellingen, verenigingen of particulieren zijn in het bezit van een AED. Je kunt elke AED aanmelden die standaard op een vaste plaats te vinden is. De AED wordt dan opgenomen in het oproepsysteem HartslagNu waardoor burgerhulpverleners gebruik kunnen maken van deze AED als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Dit gebeurt aan de hand van een melding via sms of app waarin de locatie van de AED staat.

Op dat moment krijg jij als AED-beheerder ook een bericht dat je AED mogelijk ingezet is. Burgerhulpverleners halen de AED op, gaan naar het slachtoffer en brengen na hulp verleend te hebben de AED weer terug. Vervolgens controleer je de AED en maak je deze indien nodig weer in orde.

Om een AED aan te melden, heb je een beheerdersaccount nodig. Heb je al een account (als burgerhulpverlener of AED-beheerder)? Dan kun je de AED direct aanmelden. Heb je nog geen account? Maak dan eerst een account aan.

Registreer een AED

Ik wil alleen AED-beheerder zijn

Als je geen scholingsgegevens invult in je profiel, word je niet opgeroepen voor reanimatiemeldingen. Je krijgt dan enkel de rol als beheerder van de AED. Dit houdt in dat je een SMS en e-mail ontvangt wanneer de AED is meegenomen in de alarmering en de AED dus mogelijk is ingezet. Er wordt dan gevraagd of je de AED weer wilt controleren.

Wat wordt er van mij verwacht als AED-beheerder? 

Wij gaan ervan uit dat je de AED al regelmatig (bijv. eens in de maand) controleert. Daarnaast is het handig om de AED op een centrale plek te hangen/leggen, zodat hij door werknemers gemakkelijk te vinden is en afgegeven kan worden aan een burgerhulpvelener. De burgerhulpverlener is verantwoordelijk om de AED na gebruik weer terug te brengen.

Als de AED bij een reanimatieoproep wordt meegealarmeerd, dan krijg je een sms-bericht met het verzoek te controleren of de AED daadwerkelijk is gebruikt. Is dat het geval, dan vragen wij je om de AED weer in orde te maken om in de toekomst weer ingezet te kunnen worden. Als de AED daardoor tijdelijk niet in te zetten is, vragen we je om hem tijdelijk te deactiveren. Als hij weer ingezet kan worden, kan hij vervolgens weer geactiveerd worden. Hier kunnen wij je ook bij helpen. Neem dan even contact met ons op.

Hoe zit het met de kosten van de AED? 

De kosten voor het vervangen van elektroden of een batterij had  je al. Per 1 januari 2018 heeft de minister van VWS budget ter beschikking gesteld om de verbruikskosten van een AED (Automatische Externe Defibrillator) na inzet bij een reanimatie te vergoeden. Hierdoor krijg je als AED-beheerder de kosten die gemaakt zijn bij inzet van jouw AED vergoed. Meer informatie hierover vind je op de pagina AED Declaratie.

Werking van een AED

Een AED is een automatische externe defibrillator, te gebruiken bij een hartstilstand. Het is een apparaat dat een elektrische schok kan toedienen, wanneer dit nodig is. Door de schok kan het hartritme herstellen bij een hartstilstand. Een AED is zo ontwikkeld dat hij zelfs voor ongetrainde mensen duidelijk is hoe het gebruikt moet worden. Vaak zitten er maar twee knoppen op het apparaat en soms zelfs maar één knop: de aanknop. Zodra het apparaat aanstaat, geeft deze instructies wat er gedaan moet worden.

Een AED heeft twee elektroden die op een ontblote borstkas van een slachtoffer geplakt moeten worden. Zodra de elektroden aangesloten zijn, kan het apparaat het hartritme analyseren. Daarna worden er instructies en opdrachten gegeven aan de hulpverlener, namelijk:

  • óf een elektrische schok toedienen (drukken op een knop of soms wordt dit automatisch gedaan)
  • óf doorgaan met reanimeren

Belangrijk om te weten is dat een AED alleen een schok geeft als dit nodig is. Er wordt dus geen schok toegediend als iemand geen hartstilstand heeft of als het hartritme alweer hersteld is. Een AED is een wenselijk apparaat bij een hartstilstand, maar het vervangt de reanimatie niet. Dat is altijd hartmassage en mond-op-mondbeademing.

Registreer een AED