Lees meer

Je wordt gealarmeerd bij een hartstilstand! Ben jij Standby?

Heb je je aangemeld als burgerhulpverlener bij Stan? Dan kom je in het oproepsysteem voor reanimaties, HartslagNu. HartslagNu alarmeert aangesloten burgerhulpverleners als iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt. Je kan de alarmoproep zowel via de HartslagNu app als per sms ontvangen.

Hoe werkt de alarmering via HartslagNu?

  • iemand krijgt een hartstilstand
  • alle nabije burgerhulpverleners krijgen een alarmoproep
  • je beantwoordt de oproep: via de app met ‘accepteren’ of ‘afwijzen’. Via sms alleen met een reactie als je gaat
  • je krijgt een instructie om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren óf om een AED te halen
  • ga je, dan krijg je de exacte locatie van het slachtoffer inclusief plattegrond en routebeschrijving
  • moet je een AED halen, dan krijg je ook die adresgegevens en eventueel de pincode van de AED-buitenkast

Hoe ontvang ik een alarmoproep?

Standaard word je opgeroepen via sms op basis van je woon- en werkadres. Wil je op basis van je GPS-locatie (dus overal waar je bent) gealarmeerd worden? Maak dan gebruik van de HartslagNu app. In de oproep staat het adres van de reanimatie of de locatie waar je een AED kan ophalen (om vervolgens naar het reanimatieadres te gaan). Ook vind je in zowel de sms als de app een navigatiekaart, zodat je de route naar het adres kunt aanzetten.

Bij de sms vragen we je om enkel als je gaat te reageren op de sms, een antwoord wordt namelijk gezien als bevestiging van de oproep. Bij de app kun je de oproep accepteren en afwijzen. Ga je naar de oproep? Laat dit dan weten, zodat we een annulering kunnen sturen als voldoende burgerhulpverleners hebben gereageerd.

Moet ik altijd beschikbaar zijn?

In je profiel geef je zelf aan op welke tijdstippen je beschikbaar bent. Krijg je een oproep? Dan bepaal je altijd zelf of je gaat. Je bent nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. HartslagNu houdt er rekening mee dat niet iedereen kan en stuurt dus voldoende burgerhulpverleners een oproep. Als voldoende burgerhulpverleners de oproep hebben geaccepteerd, krijgen de overige burgerhulpverleners een annuleermelding. Als je de oproep niet op tijd ziet of te ver weg bent van het slachtoffer, voel je dan niet schuldig, want het is ontzettend waardevol dat je burgerhulpverlener bent!

Reanimeren of AED halen

In de alarmoproep hoor je wat er van je wordt verwacht. Een deel van de burgerhulpverleners wordt verzocht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met handmatig reanimeren. Een ander deel van de burgerhulpverleners krijgt een verzoek om zo snel mogelijk een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. In beide gevallen krijg je alle benodigde gegevens, zoals adressen en eventueel een pincode van de AED-kast.

Ben je (tijdelijk) afwezig?

Ben je tijdelijk niet beschikbaar als burgerhulpverlener? Je beschikbaarheid voor bepaalde tijd aanpassen kan op twee manieren:

  1. In de app: pas tijdelijk je beschikbaarheid aan met de ‘niet storen’ knop.
  2. Via de site: in je persoonlijke omgeving op deze site kun je tijdelijk je beschikbaarheid aanpassen.

Ik wil meer weten over de HartslagNu app