Lees meer

Burgerhulpverlener en AED-voorvechter Alwin Voorhorst: ‘AED is de uitvinding van de eeuw’

30 July 2018

De AED is wat betreft Alwin Voorhorst uit Wezep de uitvinding van de eeuw. Met bezieling zet hij zich al geruime tijd in voor verspreiding van zo veel mogelijk openbaar toegankelijke AED’s in zijn gemeente. Zelf ervoer hij het aan den lijve: Alwin reanimeerde met succes een bejaarde buurtbewoonster. Hij vertelt Stan over zijn ervaring.

AED

Aan de buitenmuur van onze woning hangt sinds kort een AED in een verwarmde kast. De defibrillator is aangemeld voor gebruik bij alarmering via Stan. Op de dakgoot hebben we duidelijk herkenbaar een AED-sticker aangebracht, zodat burgerhulpverleners het apparaat bij een oproep goed kunnen vinden.

Reanimatie

Ik was zelf de eerste die onze eigen AED gebruikte. Het apparaat hing er net twee weken toen ik een oproep kreeg van een hartstilstand enkele straten verderop. Binnen drie minuten reanimeerde ik het slachtoffer met de AED, nadat andere burgerhulpverleners al met de handmatige reanimatie waren begonnen. De ambulance was er snel, binnen zo’n acht minuten. Toen had de vrouw al twee schokken gehad. Met succes, toen de ambulance de vrouw afvoerde, had zij weer hartslag. Helaas overleed zij enkele weken later alsnog.

  • "Reanimeren is indrukwekkend. Tijdens de reanimatie was ik heel scherp. Ik observeerde alles, probeerde zo veel mogelijk details waar te nemen. Toen de ambulance was vertrokken en ik nog even stond na te praten met andere burgerhulpverleners en de politie, voelde ik pas echt hoe de adrenaline door mijn lijf stroomde."

    Alwin Voorhorst

Nazorg

Meteen na de reanimatie kreeg ik nazorg aangeboden. Zelf maakte ik hiervan geen gebruik, maar ik vind de aandacht voor nazorg wel van zeer groot belang. Als beroepsbrandweerman bij defensie, oud-militair, reanimatie- en EHBO-instructeur ben ik goed getraind in de hulpverlening en confronterende situaties. Dat helpt zeker bij de benadering, ik zie zo’n reanimatie als een puur praktische handeling en zou je niet eens kunnen vertellen hoe het slachtoffer eruit zag. Nazorg had ik daarom zelf niet nodig. Maar de meeste mensen zijn aanzienlijk minder ervaren in hulpverlening. Voor hen is goede nazorg van zeer groot belang. Ik weet zeker dat veel aandacht voor goede nazorg mensen kan stimuleren om burgerhulpverlener te worden en blijven.

Burgerhulpverlener

Ik kan reanimeren en wil beschikbaar zijn om mensen in nood te helpen. Daarom heb ik me al jaren geleden aangemeld als burgerhulpverlener. Inmiddels maak ik deel uit van de gemeentelijke werkgroep. In de werkgroep zet ik mij met name in voor uitbreiding van het aantal openbare AED’s in deze gemeente. Zo maak ik me er sterk voor dat meer bedrijven die al een AED hebben, deze openbaar beschikbaar en bereikbaar maken door te investeren in een AED-kast. En daarnaast wil ik alle ondernemingen en organisaties zonder AED oproepen om er toch vooral één aan te schaffen. Want een AED is een fantastisch apparaat, daarmee kun je écht levens redden.

CardioSafe

Om mijn drive tot uitbreiding van het aantal AED’s kracht bij te zetten, begon ik naast mijn werk voor Defensie in 2014 met CardioSafe. Onder deze noemer geef ik trainingen en advies op het gebied van AED’s en AED-kasten. Ook levert CardioSafe de genoemde apparatuur. Mijn missie is om de AED op zo veel mogelijk plaatsen nog beter en sneller bereikbaar maken, te beginnen in mijn eigen gemeente Oldebroek. Ik hoop dat onze gemeente snel vol hangt met AED’s.