Lees meer

Overlevende Henny ten Broeke: ‘Anderhalf jaar na reanimatie 60-jarig huwelijk’

30 July 2018

Henny ten Broeke en zijn echtgenote Alie uit het Gelderse Varsseveld vierden op 19 november 2014 hun 60-jarig huwelijksjubileum. Op die dag dacht Ten Broeke nog wel even terug aan een dag ruim anderhalf jaar geleden, toen hij een hartstilstand kreeg en succesvol werd gereanimeerd door plaatsgenoten Emil Leemreize en Gerard Heersink. Het slachtoffer en zijn redder Emil vertellen hun verhaal aan de keukentafel in huis Ten Broeke.

Helemaal mis

HtB: Op de ochtend van 5 maart 2013 ging ik met mijn vrouw een stukje fietsen. Tijdens het fietsen voelde ik mij al niet zo goed. In het Idinkbos hier vlakbij ging het echt niet meer. We belden onze zoon Karel om ons te komen halen. Na het middageten ging ik nog wel naar de geplande vergadering van de buurtvereniging, maar nog diezelfde dag ging het thuis helemaal mis. In de hal kwam ik ten val, waarna mijn vrouw 112 belde.

Oproep

EL: Omstreeks half negen in de avond kreeg ik via Stan een oproep voor een reanimatie. Ik woon vlakbij onze ambulancepost en vertrok op de fiets vrijwel gelijktijdig met de ziekenauto. Ook ongeveer op hetzelfde moment arriveerden wij bij het huis van de familie Ten Broeke.

Schok

EL: Terwijl de ambulancemedewerkers het slachtoffer zuurstof toedienden en alle apparatuur gereedmaakten, nam ik samen met Gerard Heersink het reanimeren over van zoon Karel. Toen de tweede ambulance arriveerde, kreeg Ten Broeke een schok toegediend. Na de reanimatie bleek dit voldoende om zijn hart weer op gang te brengen. Hij werd daarna snel overgebracht naar het ziekenhuis in Doetinchem.

Omleidingen

HtB: In de ambulance kwam ik bij kennis. Maar ik besefte totaal niet wat er gebeurd was. Een week na de hartstilstand onderging ik in Nijmegen een hartoperatie. Ik kreeg drie omleidingen. Nu gaat het prima met mij. Ik kan alles weer en doe alles weer. We gaan weer graag een stukje fietsen. Wel heb ik er een lichte hersenbeschadiging aan overgehouden. Maar uit de grond van mijn hart zeg ik: dit had niet beter kunnen aflopen. Mijn vrouw heeft er misschien nog wel meer last van dan ik zelf. Als ik even niet in de buurt ben, schrikt zij van elk vreemd geluid.

  • "Omstreeks half negen in de avond kreeg ik via Stan een oproep voor een reanimatie. Ik woon vlakbij onze ambulancepost en vertrok op de fiets vrijwel gelijktijdig met de ziekenauto. Ook ongeveer op hetzelfde moment arriveerden wij bij het huis van de familie Ten Broeke."

    Emil Leemreize

Reanimatie

EL: Dit was mijn derde reanimatie en de eerste met een succesvolle afloop. Het maakte indruk. De volgende dag liep ik langs de woning. Toevallig trof ik daar zoon Karel. Hij vertelde dat het goed ging met vader. En zijn moeder liet blijken dat zij het erg fijn vond dat ik de volgende dag even langs kwam.

Rabobank

EL: Wat mij opvalt aan alle drie de reanimatiegevallen waarbij hij betrokken was, is de uitstekende opkomst van burgerhulpverleners als er alarm wordt geslagen in Varsseveld. Naar aanleiding van deze reanimatie heb ik mij bij mijn werkgever de Rabobank sterk gemaakt voor het aanmelden van de aanwezige AED’s voor openbaar gebruik, ook als de bankkantoren gesloten zijn. Zowel Rabobank Graafschap-Zuid als Rabobank Achterhoek-Oost schaften hiervoor een buitenkast aan.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

EL: Ik roep alle bedrijven met een AED op om dit goede voorbeeld te volgen. Stel je AED beschikbaar voor burgerhulpverlening. Met een buitenkast is de defibrillator ook buiten openingstijden beschikbaar. Dan kunnen burgerhulpverleners er 24/7 gebruik van maken als zij via Stan een hulpoproep krijgen. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo kun je bijdragen aan het redden van levens.