Lees meer

Bart Eggink overleefde een hartstilstand: ‘Tijd is van levensbelang, elke seconde telt’

19 January 2017

Het was een geluk bij een ongeluk. Op het moment dat de toen 54-jarige Bart Eggink uit Epe in juni 2014 een hartstilstand kreeg, was hij een potje aan het tennissen met zijn basketbalvrienden, waaronder dubbelpartner Klaas Dijkstra. Verschillende tennissers op de baan konden reanimeren en binnen een halve minuut was de AED uit het clubhuis op de plaats des onheils. Eén schok van de defibrillator bracht zijn hart weer op gang. Wat maar weer bewijst: tijd is van levensbelang. Bart en Klaas vertellen.

Foute boel

B: Ik weet alles nog, zelfs de stand van het tennissen. Mijn maten van basketbalclub All Stars Epe – waaronder mijn dubbelpartner Klaas Dijkstra – zagen hoe ik vlak voor het opgooien voor een service plotseling achterover stortte. Klaas zag mijn grauw-blauwe kleur, hoorde mij gaspen (gapende, gorgelende reactie van het lichaam van een stervende, red.) en wist gelijk dat het foute boel was

AED

K: Toen het gaspen over was, begon ik met reanimeren, dertig om twee. Maar ik kreeg de lucht er niet in, waarschijnlijk als gevolg van spierspanning. Tennisdocent en getraind reanimator Jan Kruitbos arriveerde en iemand had de AED opgehaald. Jan ging verder met reanimeren, terwijl ik Barts borstkas vrijmaakte. Daarna diende ik met de AED een schok toe. Bart was gelijk ‘terug’. Hij wilde vrijwel meteen weer opstaan om verder te gaan met tennissen. Maar daar hebben we met elkaar toch maar even een stokje voor gestoken.

Hartstilstand

B: Ik heb een hartstilstand gehad. Het is zo, ik geloof het. Maar het voelt niet zo. Zo ineens ging even het licht uit. Toen ik weer bijkwam, riepen ze ‘blijf liggen’. Ik wilde nog vragen ‘waarom?’ Want ik had nergens last van. Geen kramp, niks. Wel had ik flink in mijn tong gebeten. En later kreeg ik wat last van mijn nek. Pas tijdens de tien dagen in het ziekenhuis begon ik me te realiseren hoe ernstig het was. Zo heb ik wat blijvende schade in de vorm van boezemfibrillatie, mogelijk versterkt door het plaatsen van een stent. Daarnaast onderging ik al vijf keer cardioversie en slik ik nu dagelijks medicijnen.

Door merg en been

B: Toen in elkaar zakte, stond mijn 16-jarige dochter Laureen op een aangrenzende baan te tennissen. Haar gil ging bij de bij de tennissers door merg en been, vertelde Klaas. De mentale impact was voor haar aanzienlijk groter dan voor mijzelf. Maar gelukkig gaat het inmiddels weer een stuk beter met haar. Ook voor echtgenote Corry was het ingrijpend. Zij arriveerde tegelijk met de ambulance en vroeg mij in paniek: ‘wat heb je nou weer gedaan?’ Als ik nu een keer wat later thuiskom dan gepland, moet ik altijd even bellen. Ze is sneller ongerust.’’

  • "Ik heb een hartstilstand gehad. Het is zo, ik geloof het. Maar het voelt niet zo. Zo ineens ging even het licht uit. Toen ik weer bijkwam, riepen ze ‘blijf liggen’. Ik wilde nog vragen ‘waarom?’ Want ik had nergens last van."

    Bart Eggink, overleefde een hartstilstand

Hulpverleners

K: Het was mijn tweede reanimatie sinds 1986. Een goede vriend reanimeren doet wel wat met je. Ik sliep de eerste nacht niet goed. Pas toen ik Bart twee dagen later in het ziekenhuis had bezocht, kwam ik tot rust. Ik ben ervan overtuigd dat de AED Barts leven spaarde en weet zeker dat we het met handmatige reanimatie niet hadden gered.

AED- en reanimatietraining

B: Sporthal de Prins Willem Alexander hal bood vorig jaar een AED- en reanimatietraining aan voor alle sportverenigingen. Daaraan namen mijn vrouw en een van mijn dochters deel. Ook hebben wij zelf een AED aangeschaft. Ik besef dat je afhankelijk bent van apparatuur en dat elke seconde telt. Na wat mij gebeurde, wilde ik een goed werkende AED dichtbij. En die meld ik ook nog aan voor openbaar gebruik.

Mensen

B: Een AED in de buurt hebben is niet zaligmakend. Want die kun je zelf niet bedienen als je een hartstilstand krijgt. Het zijn de mensen om je heen die het moeten doen. Als die in mijn geval niet zo snel hadden gehandeld, was het heel anders afgelopen. Ik ben zeer blij met al deze mensen in mijn omgeving.

  • "De gemeente Epe zorgt sinds 2012 voor openbare AED’s op alle strategische punten in de gemeente. Wat op de tennisbaan overigens niet nodig was, hier hangt al vele jaren een defibrillator. De gemeente schafte onlangs zestien nieuwe AED’s met beschermkast aan, waarmee het totaal aantal in de gemeente op 31 komt. Ook zijn er inmiddels zo’n 250 burgerhulpverleners aangesloten. "