Lees meer

Burgerhulpverlener Pieter-Henk Verkade ‘Je staat er niet alleen voor’

30 July 2018

Burgerhulpverlener Pieter-Henk Verkade reageerde op een oproep van Stan. Het slachtoffer bleek een goede bekende. Hij begon zo snel mogelijk met reanimeren, maar het bleek helaas tevergeefs. “Later op de avond kregen we te horen dat het slachtoffer was overleden. Dit raakt je zeker’’, zegt hij. Pieter-Henk vertelt zijn verhaal.

EHBO

Tijdens een cursusavond van mijn EHBO-vereniging ’s Gravenzande stond ik achter de bar, toen ik via het alarmeringssysteem van Stan een oproep kreeg. Het bleek te gaan om iemand met een hartstilstand op het plaatselijke sportpark. Samen met zijn collega Aline van de Bos reed ik snel naar de plaats des onheils om te gaan reanimeren.

Beademen

Toen ik arriveerde was er al iemand begonnen met beademen. Ik nam het over zodat die persoon even op adem kon komen. Een lid van de voetbalclub deed de hartmassage. Met een AED kreeg het slachtoffer meerdere schokken. Toen de politie en ambulance arriveerden, namen agenten de massage over. Ik bleef beademen totdat de ambulancebroeders klaar waren om de reanimatie over te nemen. Inmiddels waren er nog meer burgerhulpverleners gearriveerd. Je staat er dus niet alleen voor.

Training en realiteit

De realiteit is heel anders dan een reanimatietraining. Een lichaam voelt totaal anders aan dan een pop. Tijdens een reanimatie heb je geen tijdsbesef. Alles gaat zo snel. Pas toen de ambulance vertrokken was, besefte ik wat er was gebeurd.

Slachtofferhulp

Alle aanwezige burgerhulpverleners kregen slachtofferhulp aangeboden. Dat is goed, want een reanimatie gaat je niet in de koude kleren zitten. Tijdens de condoleance kreeg ik van de familie nogmaals een dankwoord voor de geboden hulp. Meer waardering kan je niet krijgen. Ook vroeg de familie mij om tijdens de uitvaart bloemen te dragen. Dat heb ik ervaren als een mooie afsluiting van de rouwverwerking.