Lees meer

Theo Bambagt: ‘Mijn club Feyenoord redt leven dorpsgenoot’

30 July 2018

Een inwoner van het Zeeuwse Biggekerke zal nooit hebben verwacht dat voetbalclub Feyenoord nog eens zijn leven zou redden. En toch is dat indirect wel zo. Want het was dorpsgenoot en Feyenoordsupporter Theo Bambagt die na alarm van Stan snel met een collega naar de man in nood ging en hem reanimeerde. De man overleefde. Theo werd burgerhulpverlener voor Stan na een oproep van zijn club. Hij vertelt.

  • "Voor ons alle drie was dit niet de eerste reanimatie. Van alle reanimaties die ik tot dan toe had gedaan, was er helaas geen enkele succesvol. Wat ik toen nog niet wist, was dat dit de eerste geslaagde zou worden. "

    Theo Bambagt

Reanimatieoproep

Ik woon in het Zeeuwse Biggekerke. Een dorpsgenoot van ongeveer zestig jaar werd halverwege maart 2016 thuis onwel. Zijn echtgenote sloeg gelijk alarm via 112. De centralist vermoedde een hartstilstand en alarmeerde Stan. Ik was op dat moment nog geen kilometer verderop toen ik een sms kreeg. Het bleek een reanimatieoproep via Stan.

Professioneel hulpverlener

Ik werk als beroeps bedrijfsbrandweerman bij Zeeland Refinery en ben burgerhulpverlener van de brandweer in de gemeente Veere. Je mag me dus een ervaren hulpverlener noemen. Toen ik in mijn vrije tijd de sms kreeg, wist ik gelijk wat ik moest doen. Ik liet alles vallen waarmee ik bezig was en sprong in de auto. Terloops riep hij zijn collega brandweerman Carlo mee, die in de tuin aan het werk was.

Ambulance

Toen we op de plaats des onheils arriveerden, was er ook al een derde burgerhulpverlener aanwezig. Met z’n drieën reanimeerden we het slachtoffer totdat een minuut of tien later de ziekenauto arriveerde. Toen namen de ambulanceverpleegkundigen de reanimatie over.

Succesvolle reanimatie

Voor ons alle drie was dit niet de eerste reanimatie. Van alle reanimaties die ik tot dan toe had gedaan, was er helaas geen enkele succesvol. Wat ik toen nog niet wist, was dat dit de eerste geslaagde zou worden. Nadat de ambulance was vertrokken richting ziekenhuis, namen we afscheid van de echtgenote van het slachtoffer. Thuis praatten we nog even na met een kop koffie.

Overlevingskansen

Kort na het incident hoorde ik dat het slachtoffer er nog slecht aan toe was. Hij werd in coma gehouden en dokters schatten zijn overlevingskansen op maximaal tien procent. Tijdens een voetbalwedstrijd van mijn zoon, een week later, trof ik de neef van het slachtoffer. Die vertelde dat het goed ging met zijn oom, dat hij uit coma was en zelfs al werkte aan zijn revalidatie.

Prachtig nieuws

Dat vond ik prachtig nieuws. Ik ben ontzettend blij dat het een keer is gelukt om iemand te redden. Je traint er hard voor en doet wat je kunt. Toch mislukt het in veel gevallen omdat je bijvoorbeeld te laat bent. Dankzij Stan waren we nu op tijd en heeft deze man het overleefd. En dat doet me ontzettend goed. Persoonlijk contact met het slachtoffer hebben wij nog niet gehad. Als het slachtoffer dat wil, sta ik er zeker voor open.

Feyenoord

Als professioneel hulpverlener ben ik getraind en gecertificeerd voor reanimatie en AED-gebruik. Toch was ik lange tijd niet geregistreerd als burgerhulpverlener. Dat werd ik door een promotiecampagne van Feyenoord. Op de tribune en via mailings riep mijn club supporters op om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Aanmelden was in mijn geval een fluitje van een cent. Ik was getraind en hoefde dus geen cursus te volgen.

Burgerhulpverlening redt levens

Ik roep iedereen op om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Want tijd is alles bij een hartstilstand. Elke seconde die de hulpverlening langer op zich laat wachten vergroot de kans op schade en verkleint de kans op overleven. Helaas kan op veel plaatsen in Nederland een ambulance niet snel genoeg ter plaatse zijn. Dankzij de sms-dienst en app van HartslagNu zijn burgerhulpverleners er vaak heel snel bij, dat is een enorme winst.