Lees meer

Casper van Beek leidt pioniers in burgerhulpverlening uit Ugchelen: ‘Burgerhulpverleners vinden? Heel simpel, je gaat de straat op!’

30 July 2018

De AED had goed en wel zijn intrede gedaan in Nederland of de dorpsraad van het Gelderse Ugchelen zat al bijeen om te zien of breed gedragen burgerhulpverlening mogelijk was. Het dorp onder de rook van Apeldoorn was daarmee een van de pioniers. Vijf jaar later zijn er in de zevenduizend zielen tellende gemeenschap omstreeks negentig burgerhulpverleners ingeschreven. De aangemelde AED’s dekken vrijwel het hele dorp. Voorzitter Casper van Beek vertelt.

Oprichting werkgroep

Dorpsbewoonster Wilma Pothoven zette al in 2009 de eerste stap. Zij hoorde over burgerhulpverlening en richtte een werkgroep op. Het eerste doel was oprichting van een georganiseerd netwerk van mensen die al konden reanimeren.

Burgerhulpverleners

Het vinden en binden van voldoende burgerhulpverleners is ons prima gelukt. Daarin speelden wij zelf wel een actieve rol. Heel simpel, we gingen de straat op om burgerhulpverleners te werven. In het dorp hebben zich negentig mensen aangemeld als burgerhulpverlener, waarmee de dekking prima is.

AED’s

Tegelijk hebben wij ons ervoor ingezet om bezitters van AED’s in ons dorp – vooral bedrijven – ertoe te bewegen deze ook buiten openingstijden beschikbaar te stellen voor noodgevallen. Eigenaar André van den Heuvel van de toenmalige C1000 supermarkt was de eerste. Hij schafte uit eigen middelen een Aviakast aan zodat de AED buiten kon hangen.

Dekking

Inmiddels zijn er acht AED’s aangemeld en 24/7 beschikbaar: van het dorpshuis, twee zorgcentra, een supermarkt, een kerk, een particulier en twee van de woningcorporatie. We hebben zelf met succes geld ingezameld voor de aanschaf van een negende AED. Hiermee heeft vrijwel het hele dorp dekking.

Reanimatietraining

De meeste burgerhulpverleners hadden hun basistraining reanimatie al gehad, bijvoorbeeld via hun werk. Via ons krijgen alle burgerhulpverleners twee keer per jaar een herhalingscursus aangeboden. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: een mooi aantal plaatselijke middenstanders en zelfs een particulier die hieraan een belangrijke bijdrage levert.