Lees meer

Coen Mol (47) overleefde een hartstilstand

19 January 2017

Nooit had de 47-jarige Coen Mol gezondheidsproblemen. Toch werd hij volkomen onverwacht getroffen door een hartstilstand. Toen zijn 14-jarige dochter Lotte hem vond, was hij al stervende. Dankzij doortastend ingrijpen van buurtbewoonsters Saskia en Marjan leeft hij nog. Coen is sportief en gezond, rookt niet, drinkt met mate en is geen gram te zwaar. Hij weet nu dat dit iedereen kan overkomen

Alarmmelding

Op die bewuste dag voelde ik mij niet zo lekker toen ik thuiskwam van mijn werk. Ik ging daarom even liggen in de slaapkamer. Even later hoorde onze dochter Lotte dat ik rare geluiden maakte. Ze riep gelijk haar moeder. Die belde eerst 112 en toen buurvrouw Saskia van Niekerk, die meteen kwam. De alarmcentrale riep via het oproepsysteem burgerhulpverleners op. Op die melding reageerde achterbuurvrouw Marjan van de Ende. Binnen twee minuten bekommerden vier dames zich om mijn lot.

  • "Echt, een hartstilstand kan iedereen overkomen. "

    Coen Mol, overleefde een hartstilstand

Reanimatie

Na de aanval lag ik op een plek waar reanimeren onmogelijk was. Saskia kon mij ook niet verplaatsen. Daarom liet ze zich maar bovenop mij vallen. Samen met de toegesnelde Marjan wist ze mij te verplaatsen naar een plek waar reanimatie wel mogelijk was.

Zes minuten

Nog voordat er een burgerhulpverlener met AED ter plaatse was, arriveerde de ambulance. De ziekenauto was er binnen de cruciale zes minuten. De ambulancebroeders boden het slachtoffer eerste hulp met de Lukas. Met hulp van brandweer en politie werd ik niet veel later met een hoogwerker uit mijn woning getild. Mijn polsslag was op dat moment nog steeds erg zwak. Het zag er slecht uit.

Kritiek

Bij aankomst in het Haga Ziekenhuis in Den Haag was mijn toestand nog steeds kritiek. Ik ben toen gekoeld tot dertig graden Celsius om mijn hersenfunctie zo goed mogelijk intact te houden. Twee dagen later brachten ze mij weer bij kennis. Het is bijna een wonder dat ik er geen blijvende schade aan heb overgehouden. Al een paar weken na de stilstand ging ik op therapeutische basis weer aan het werk. En een paar maanden later fietste en volleybalde ik weer.

Saskia vertelde dat zij vooral de onzekerheid over de mogelijke blijvende schade een kwelling vond. Zij had het er erg moeilijk mee, vooral omdat ze mij goed kent. Het moment dat ik mijn ogen weer opende, hakte er bij haar stevig in. Wel vertelde ze dat ze het als heel positief ervaart dat ze nu weet een reanimatie aan te kunnen. Ze kan erop vertrouwen dat ze niet dicht slaat. Ze heeft zich daarom aangemeld als burgerhulpverlener.

Impact

Mijn harstilstand had mentaal een veel grotere impact op mijn vrouw en dochter dan op mezelf. Ik kan mij van het hele voorval en de periode ervoor en erna totaal niets herinneren Alles wat ik weet, heb ik van horen zeggen. Mijn aanval had ook nog een zeer positieve uitwerking. Want naar aanleiding daarvan vond er in onze wijk Druivenblok reanimatiecursus plaats. En van de 52 deelnemers heeft een aanzienlijk deel zich ook aangemeld als burgerhulpverlener. Zo zijn er bij hartstilstanden in Druivenblok voortaan altijd voldoende burgerhulpverleners nabij.