Lees meer

Dianne, Marloes en Anja burgerhulpverleners in Oost-Gelre: Bekendheid en hulpverleners nodig? Dan gaan wij de straat op!

20 January 2017

Hoe zorg je ervoor dat burgers weten wat burgerhulpverlening is? En hoe zorg je ervoor dat mensen zich aanmelden als burgerhulpverlener? In de gemeente Oost-Gelre is dat heel vanzelfsprekend: je gaat de straat op. De werkgroepleden Dianne, Marloes en Anja vertellen hun verhaal, waarmee zij anderen willen inspireren.

Werkgroep van burgerhulpverleners

D: Met steun van de gemeente Oost-Gelre – met als grootste kernen Lichtenvoorde en Groenlo – is een werkgroep van burgerhulpverleners in het leven geroepen. Met vier enthousiastelingen binnen deze werkgroep wilden wij meer naamsbekendheid geven aan burgerhulpverlening. Wij vonden het belangrijk dat dit onderwerp in Oost-Gelre op de kaart werd gezet.

Allerlei acties

M: Samen bedachten wij allerlei acties waarmee we de burgerhulpverlening konden promoten. Een hele zomer brachten we dit onderwerp flink onder de aandacht. Zo waren we te vinden onder meer op braderieën, zomermarkten en de wandelvierdaagse. We huurden een marktkraam en regelden allerlei promotiemateriaal. Hiermee waren we te vinden op diverse evenementen.

Reanimeren

A: Door in gesprek te gaan met de bezoekers kwamen we er achter dat er best veel mensen zijn die kunnen reanimeren. Velen van hen zijn echter niet op de hoogte van het bestaan van een landelijk burgerhulpverlenersnetwerk voor burgerhulpverlening. Dan besef je weer hoe belangrijk het is om de straat op te gaan. Van iedere activiteit verscheen een verslag in de plaatselijke kranten. Ook maakten we een poster om burgerhulpverleners te werven. Deze poster hangt nu in huisartsenpraktijken, apotheken en winkels.

Noaberschap

A: Wij nemen regelmatig de term ‘noaberschap’ in de mond. Dat is voor veel inwoners van Oost-Gelre een goede reden om zich als burgerhulpverlener aan te melden. Klaarstaan voor je buurt, dat is waar noaberschap om draait. De ervaring leert ons dat veel mensen graag iets overhebben voor een ander. Na een jaar stond de teller in Oost-Gelre op maar liefst driehonderd burgerhulpverleners. Met dit aantal is er voldoende respons zodra er een oproep binnenkomt. Dat geeft een gerust gevoel.