Lees meer

Ex-profvoetballer Khalid Boullahrouz: ‘De dood van ploeggenoot Puerta maakte diepe indruk’

19 January 2017

Voormalig Feyenoord-speler Khalid Boulahrouz verloor in 2007 bij het Spaanse Sevilla, teamgenoot Antonio Puerta door een hartstilstand. Hoewel de net uit Engeland overkomen verdediger op dat moment nog op de tribune zat, maakte dit voorval diepe indruk.

  • "Het was dramatisch. Emoties, tranen, stilte. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. En je begint je af te vragen of je eigen hart die zware belasting van een topsporter wel aan kan."

    Ex-profvoetballer Khalid Boullahrouz

Niet te troosten

Antonio bleek al langer problemen te hebben, maar dat wist ik op dat moment niet. Ik kende zijn voorgeschiedenis niet. Sommige teamgenoten speelden al heel lang met hem samen. Toen vier dagen na die wedstrijd het bericht kwam dat de stekker eruit ging, waren die jongens niet te troosten.

Emoties, tranen, stilte

Het was dramatisch. Emoties, tranen, stilte. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. En je begint je af te vragen of je eigen hart die zware belasting van een topsporter wel aan kan.

Hartstilstand

Bepaalde dingen in het leven zijn belangrijker dan drie punten in een voetbalwedstrijd. Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Jezelf, je geliefde of mensen in je omgeving. Nadat Antonio was getroffen door een hartstilstand, stelde ik mezelf de vraag: wat doe ik als iemand voor mij neervalt? Ik kon die vraag helaas niet beantwoorden.

Burgerhulpverlener

Via Feyenoord en de Nederlandse Hartstichting kreeg ik de kans om zoveel mogelijk mensen op te roepen zich aan te melden als burgerhulpverlener. Dat heb ik gedaan. Want het is ontzettend belangrijk om dit in je bagage te hebben, hiermee kun je mensenlevens redden’